Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Forgatókönyv

Az alábbiakban az eredeti forgatókönyvet olvashatjátok, ehhez képest a filmbéli jelenetek már kevésbé tükrözik az alapötletet.

Szereplők:
 
Nő: Fiatal, huszonéves lány. Nagy szemekkel, arca mindig szomorú, gondterhelt, vágyakozó. Nő jelenetei mindig szürkéskékek. Helyszínei: lakás és városi utca. Ruházata: csinos, szoknya, blúz, magas sarkú cipő (olyan ’50-es évek stílus) 6a-tól valami ünnepélyes, fekete.
Attribútuma: készülődés.
 
Férfi: Huszonéves fiú. Mosolygós, életvidám. „Kalandor” fazon. Farmer, kockás ing, bakancs, hátizsák, napszemüveg, esetleg bőrdzseki.
Attribútuma: útonlevés.
 
1a jelenet
Szobabelső. Reggel.
Lány felébred, kikel az ágyból, az ablakhoz lép és elhúzza a függönyt. Fölvesz egy cetlit, rajta: Este találkozunk, szeretlek.
Lány szeme kinyílik (super plán); hátulról – széthúzza a függönyt (amerikai plán, de ∫*). Felveszi a cetlit az asztalról (vagy nyitott hűtő, ajtó becsukódik és egy kéz leveszia cetlit? Ez szebb) (térdtől nyakig); cetli (premier plán)
1b jelenet
Szobabelső. Pasi lép ki a szobából, nyújtózkodik. Serpenyőt tűzre rak és beleüt egy tojást.
Pasi lép ki egy szobából (bőszekond, talptól derékig); épp elmegy a „kamera előtt”, az utánafordul, szemét dörzsöli és nyújtózkodik (hátulról, bőszekond). Tojás loccsan a sercegő serpenyőben (bőszekond)
2a  Lépcsőházban, majd az utcán. Lány kilép a lakásból, csinosan öltözve (szürke kosztüm) és valahová igyekszik az utcán. A zebránál száguldó autó közeledik, lány odasiet egy babakocsihoz és fölteszi a járdára.
Egy kéz behúzza a bejárati ajtót és kulccsal bezárja (premier plán); lány lépcsőházban siet lefelé (lépcsőfordulóban oldalról veszi a kamera: egyszer a lábak, majd a felsőtest suhan el a képen). Forgalmas városi utcán megy (kistotál), jön és megáll (szűkszekond). Gyalogos piros jelzés (premier plán). Száguldó autó (kistotál). Lány ijedt arca (premier plán). Lány a zebrán fut, és egy babakocsit feltesz a járdára (bőszekond, talptól derékig). Járdán egy nő a babakocsiba hajol (hátulról, kistotál) háttérben lány megy el.
2b Szobabelső. Fiú hátizsákot pakol (szűkszekond), bakancsot húz (premier plán), napszemüveget tesz (premier plán), kilép egy bejárati ajtón, az becsukódik (bőszekond)
3a Utca, régi bérház kapualj, lépcsőkkel. Lány lépcsőn felmegy és belép (bőszekond, hátulról), majd szatyrokkal kilép (ugyanaz az állás). Órájára pillant és elsiet (premier plán)
3b Kint, vidék, szántóföldek, verőfényes napsütés. Pasi megy a poros úton (nagytotál, hátulról). Jön felénk, háttérben a végtelen szántóföldek (szűkszekond, de ∫*), Megáll, napszemüvegének üvegén a lány nevet és felé nyúl, pasi leveszi a napszemüveget és a távolba néz (szuper plán). Kamera fordul és néz előre (remélem a délibábot) (körsvenk és nagytotál)
4a Lakásbelső. Lány belép a bejárati ajtón, becsukja maga mögött, leteszi a csomagokat (kistotál) előrelép és közben leveszi a ballonkabátot (amerikai plán, fej nélkül, lány kilép a képből), lány belép a fürdőszobába, közben leesik a törölköző róla (talptól a combig)
4b Kint, erdős, fás terület. Pasi félig futva jön le a meredek domboldalon. Leér, arra száguld egy biciklis, nem tudni elüti-e. Pasi görnyed, majd a földre lecsöppen a vére.
Táj (nagytotál). Pasi ereszkedik lefelé, leér (fix kamera, így először csak lábát látjuk, majd bőszekondban a fiút). Leér, megáll (premier plán, oldalról: lassan odafordítja a fejét, ijedt, kiugrik a képből). Száguldó biciklista jön a kamera felé, közvetlenül előtte elsuhan, kamera megremeg, a biciklis után fordul, aki „vészfékezve” megáll, hátranéz, majd gyorsan újra elindul. Fiú áll görnyedve (hátulról, kistotál). Fiú lábait látjuk és a földet, vér csöpög oda a földre és kilép a képből.
 
5a Szobabelső.Lány törölközőben jön, a szobában leül, haját kibontja a törülközőből. Harisnyát húz.
Lány jön és az ágy szélére leül (kistotál). Kibontja vizes haját a törölközőből, megrázza azt (szűkszekond), fésülködik
Vagy: Kijön, leül a tükrös székre, a tükörből kirúzsozza a száját (zoomolva, super plán)
Harisnyát húz az egyik lábára (premier plán)
5b Kint. Fiú megy a töltés mellett (nagytotál, hátulról, de ∫*), órájára tekint (oldalról), majd siet és futni kezd.
6a Szobabelső. Lány szeme a tükörből (premier plán) (na itt lehetne a rúzs). Fülbevalót tesz (super plán) és beparfümözi a nyakát oldalról (super plán)
6b Kint, töltés mellett, már vannak házak. Fiú fut (totál, befut a képbe, kamera oldalról veszi). Rohan (hátulról, amerikai plán). Lábai ahogy fut (szűkszekond), arca zihálása (premier plán). Távolban egy vonat áll (kistotál)
7a Szobabelső. Lány gyertyát gyújt, egy szépen megterített asztalon. Leül az asztal mellé (szűkszekond). Arcán izgatottság (premier plán).
7b Fiú lóhalálában rohan a kamera felé (nagy totál), Nem messze egy vonat (hátulról, nagytotál, ∫) Vonat elindul (szűkszekond), vonat elsuhan (premier plán, a kamera kellett). Fiú kifulladva áll meg (szemből, kistotál), térdére támaszkodva liheg (hátulról, messze egy vonat). Felegyenesedik, mérges (oldalról, kistotál).
8a Szobabelső, a megterített asztal, leégett gyertyacsonkok, lány az asztalnál ül (kistotál hátulról, majd svenk és elölről látjuk a lányt). Lány arca hosszan. Csalódott, majd nagyon szomorú (super plán), kicsordul a könnye (supersuper plán J ) Könny leesik a földre (lassított, alulról, super plán.) Mikor a könnycsepp a földre zuhan, nagy csörömpölés, ezzel minden eddigit visszapörgetünk, a legelejére. A visszapörgetés négyszeres gyorsaság, ott lassul be eredeti tempóra, hogy a lány kinyitja a szemét.

 

Helyszínek:

1. lakásbelső, ággyal, redőnnyel, fürdőszoba. Bejárati ajtó, lépcsőház

2. másik lakásbelső, konyhával, bejárati ajtóval

3. budapesti utca, zebra, soksávos út

4. „puszta”, sík vidék, szántóföldekkel

5. fás, dombos terület, erdőféle

6. nyílt sín pálya és Y-sínkereszteződés

      7. kicsi állomás